Recent Posts

Skaffa kreditkort – spara pengar!


Visst låter det lite motsägelsefullt, att man kan spara pengar genom att skaffa ett kreditkort. Men för de som har tillräcklig disciplin att inte utnyttja krediten och därmed slipper de dyra räntor som då tickar på, finns en hel del pengar att spara, särskilt om man väljer ett kort med bra villkor och bonusar.

Kreditkortsbolagen tjänar stora pengar på de kunder som väljer att inte betala hela sin kreditkortsräkning på en gång och istället ofta betalar en hög ränta och därtill kanske också höga avi- och administrationsavgifter. Eftersom konkurrensen om kreditkortskunderna är mördande så lockar de olika kreditkortsbolagen med olika former av bonusar och rabattsystem, därtill ofta gratis försäkringar för resor och liknande.

Kreditkortet som erbjuds av Ikano Bank är ett kreditkort med koppling till VISA och har ingen årsavgift eller andra avgifter om man inte utnyttjar krediten (dvs. man betalar hela fakturan på en gång), man har möjlighet till räntefri kredit i 6 eller 12 månader (dock tillkommer det då fasta avgifter som innebär att den faktiska räntan, den så kallade effektiva räntan hamnar på närmare 10%). Det finns också möjlighet att betala sina räkningar med kortet utan att behöva betala extra avgifter, något som erbjuds av Ikano Banks partner Betalo. Framförallt har kreditkortet från Ikano Bank generösa rabatter i form av en procentuell rabattsats på det belopp som du handlar för. För livsmedel och drivmedel har de en fast rabatt på 1%, utöver detta så har Ikano Bank varje månad en utvald bransch där de erbjduer en bättre rabatt. Denna månad (april 2014) erbjuds t.ex. 10% i rabatt då man handlar med kreditkortet i något av alla de byggvaruhus som finns i Sverige. I tillägg till detta erbjuds man också ytterligare 5% rabatt hos bygghemma.se genom deras partnererbjudande. Totalt kan man alltså få 15% i rabatt hos bygghemma.se enbart genom att betala med kreditkortet från Ikano Bank. Men det slutar inte där, eftersom rabatterna betalas av Ikano Bank så är det i många fall inte omöjligt att kombinera denna rabatt med någon typ av rabatt eller erbjudande hos själva byggvaruhuset – något som gör att man ha möjlighet att spara en hel del pengar på sitt köp. För att denna typ av rabatter inte ska missbrukas så har Ikano Kort satt en total maxrabatt på 5 000 kr/år, rabatten ges dessutom inte på enskilda köp över 10 000 kr.

För att exemplifiera hur mycket pengar man faktiskt kan spara genom att använda kreditkortet från Ikano Bank så har jag tagit fram ett exempel baserat på följande scenario:

En familj med två vuxna och två barn med två bilar använder kreditkortet från Ikano Bank till alla hushållsinköp samt  inköp av drivmedel (bensin/diesel). Dessutom utnyttjas även branschrabatten under ett år i samband med köp av en robotgräsklippare, köp av möbler och inredning, inköp av en resa och vid köp av julklappar till barnen i form av leksaker.

De genomsnittliga utgifterna för samtliga hushållsinköp ligger på ca 8000 kr/månad och inköp av drivmedel ligger på ca 4 000 kr/månad. Under april månad köps en robotgräsklippare (Gardena R 40 Li för ordinarie pris 8490 kr) hos bygghemma.se vilket sammanlagt ger 15% i rabatt. Under Juni månad så erbjuds 10% i rabatt på inredning vilket passar bra då vi planerar att köpa en extra soffa till vardagsrummet, soffan kostar 7995 kr och köps hos en svensk större kedja för inredning. Under augusti månad bor hela familjen på hotell i samband med ett weekendbesök i Köpenhamn, kostnaden för två nätter ligger på normalt 3 000 kr (för hotell erbjuds 25% i rabatt under augusti månad). Under December månad erbjuds 15% i rabatt i alla leksaksbutiker vilket passar bra då det ska köpas julklappar till barnen och all deras kusiner, sammanlagt för ca 3 000 kr.

Besparingen under ett år genom att använda Ikano-kortet blir då följande:

Mat & hushåll: 8 000 kr * 12 = 96 000 kr * 1% = 960 kr
Drivmedel: 4 000 kr * 12 = 48 000 kr * 1% = 480 kr
Byggvaruhus: 8 490 kr * 15% = 1273,50 kr
Inredning: 7 995 kr * 10% = 799,50 kr
Hotell: 3000 kr * 25% = 750 kr
Leksaksbutiker: 3000 kr * 15% = 450 kr

Summa besparing: 4 713 kr/år.

P.s. Vill du läsa mer om kreditkortet från Ikano Bank så hittar du mer detaljerad information på webbplatsen loanly.se/kreditkort, de har specifikt en recension om just kreditkortet från Ikano Bank. D.s.

Handla mediciner online


För drygt sju år sedan försvann det tidigare apoteksmonopolet och strax över 600 apotek av de närmare 1000 som fanns såldes till privata aktörer. Ett av politikernas mål med denna avreglering var att en utökade konkurrensen skulle kunna möjliggöra bättre priser på apoteksvaror till oss konsumenter.

De senaste åren har det dykt upp ett flertal aktörer på nätet som som säljer mediciner, både receptbelagda och receptfria mediciner. Nätapoteken har blivit en allt vanligare syn och även de tidigare traditionella apoteken finns numera med e-butiker online. Betyder denna utökade konkurrens inom apoteksområdet att det blir billigare för oss om behöver handla medicin?

Kort och gott – ja! Råd & rön skrev nyligen en artikel där de jämförde kostnaden på olika receptfria mediciner handlade på olika apotek. Behöver man alltså inte handla sina mediciner omedelbart utan kan vänta några dagar så finns det pengar att spara på att köpa sina mediciner på det billigaste nätapoteket. Flera nätapotek håller samma eller väldigt närliggande priser men det finns ett apotek som sticker ut – Apotea.

Det är hos Apotea.se som man kan göra ett riktigt klipp!

För att komma undan ännu billigare kan man kombinera det billigast nätapoteket med att köpa ”kopior” på de vanligaste medicinerna. Kopior kan låta läskigt med det handlar i de allra flesta fall enbart om att det det är ett annat märke än det man är van vid som står på kartongen och innehållet, det vill säga det verksamma ämnet i tabletterna är exakt det samma.

Ett exempel på detta är tabletten Pamol som är en motsvarighet till den mer namnkunniga Alvedon. Det verksamma ämnet, som i detta fallet är paracetamol är exakt detsamma och medicinerna fungerar därför likadant – men prisskillnaden är markant. Gör man dessutom en jämförelse med ett annat känt apotek där priset på ett paket med alvedon ligger på 40,90 kr blir prisskillnaden än mer markant. Om vi enbart håller oss till att göra en besparingskalkyl baserat på Alvedon skulle det kunna se ut enligt följande.

Som familj med flera barn (vi utgår från en familj som har större barn och därför kan använda vanliga Alvedon till hela familjen) så utgår vi från att en familj tillsammans under ett år gör av med ca 20 paket Alvedon. Givetvis finns variationer av hur utbredd användningen av Alvedon är i en familj och det finns säkert de som både gör av med mer och med mindre. 20 paket alvedon till priset 40,90 kr ger en summa på 818 kr. Samma mängd med det billigare alternativet Pamol från Apotea som idag kostar 13 kr, ger istället en summa på 260 kr. Under ett år kan vi således gör en besparing på över 550 kr på en enda typ av medicin.

Oj vad tiden går!


Redan är vi halvvägs in i 2016 och vår senaste artikel skrev vi 2014 – dags för uppryckning med andra ord. Livet har de senaste åren varit hektiskt med nytt jobb, husköp, vi har blivit tvåbarnsföräldrar och mycket annat. Som föräldrar till små barn så finns det naturligtvis mycket utgifter, och där det finns utgifter finns det naturligtvis bra möjligheter att spara pengar genom att göra smarta val. Det kommer vi att återkomma till under hösten.

Vår nästa artikel handlar om hur man enkelt kan spara en hel del pengar genom att köpa sina receptfria mediciner på nätet istället för på ett traditionellt apotek. Mediciner är ju tyvärr något som man som särskilt som småbarnsförälder ofta behöver hemma och här finns verkligen pengar att spara.

/Christian

Sammanfattning första året – Hur mycket har vi sparat?


Tänk, det har redan gått lite mer än ett år sedan vi lanserade monero.se! Som en liten återblick och sammanfattning så tänkte jag sammanställa lite siffror kring hur mycket pengar man har kunnat spara på att följa spartipsen som vi på monero.se har tipsat om det senaste året. Givetvis är spartipsen och de pengar man kan spara väldigt individuellt och stämmer kanske inte just för dig och din livssituation men det är absolut ingenting som är taget ur luften utan alla spartips och råd är direkt kopplade och relaterade till min och min familjs livssituation. Så här blev det.

Byt medlemskap i facket mot billigare a-kassa och inkomstförsäkring – 1 200 kr

Spara dina pengar till bästa ränta! – 2 000 kr

Bli student – få mängder med rabatter! – 5 020 kr

Närsynt? Köp dina linser och glasögon på nätet och spara pengar! – 3 760 kr

Byt dina glödlampor till nya energisnåla LED-lampor och spara tusenlappar! – 4 178 kr

Skaffa kreditkort – spara pengar! – 4 713 kr

Inte illa, inte illa alls. Genom att följa spartipsen här på monero.se så har du alltså kunna spara drygt 20 000 kr på ett år utan att förhoppningsvis försaka något av det som du är van vid att göra, köpa eller använda. Under kommande år siktar vi på att spara minst 30 000 kr till – eller hur!

Summa besparing första året: 20 871 kr.

Byt dina glödlampor till nya energisnåla LED-lampor och spara tusenlappar!


Ofta hör man att det är en bra idé att byta ut en del eller t.o.m. alla sina lampor man har i sitt hem till energieffektiva lampor, gärna av den nya typen LED. Att det sparar energi och därmed miljö är säkert de flesta överens om, men hur mycket pengar sparar man egentligen?

Som nybliven husägare så passade jag på att göra en beräkning baserat på vår utebelysning som vi ofta har tänt på kvällar och nätter. Belysningen har vi tänt för det ser trevligt ut när huset är upplyst men också för att göra det mer obekvämt för tjuvar eller andra objudna gäster som kan tänkas stryka runt huset.

Uträkning av förbrukning och kostnader

Totalt har vi 9 stycken armaturer runt om huset, varje armatur har två stycken lampor av spotlight-typ, fattningen som används kallas för GU10 och är en vanlig fattning för denna typ av lampor. Totalt har vi alltså 18 stycken ljuskällor, lamporna ligger på 50W vilket innebär en total förbrukning på 900 W. Min första tanke efter denna snabba uträkning var att utebelysningen är ganska kostsam om man väljer att ha den på längre tider t.ex. på kvällar och nätter som vi numera har. Jag räknar med att vi har belysningen tänt 8h varje dag i snitt, givetvis blir det mindre timmar på sommarhalvåret men desto fler på det mörka vinterhalvåret. Genom att ha utebelysningen tänd 8h per dygn innebär det en total årsförbrukning om 2 627 kWh. Den rörliga kostnaden för 1 kWh ligger idag runt 85 öre och avgiften som man som elkund betalar till nätägaren ligger normalt på mellan 25-40 öre (om man slår ut den fasta avgiften på en normal förbrukning i en villa). I detta fall har vi räknat med en nätavgift på 35 öre/kWh, detta ger oss en totalkostnad på 1,20 kr per kWh.

Baserat på vår förbrukning så skulle det totalt kosta 3 152 kr i elkostnad att ha utebelysningen tänd i snitt åtta timmar om dagen i ett år, ganska mycket pengar med andra ord. För att kunna ha belysningen tänd på kvällar och nätter utan att elkostnaden ska gräva stora hål i plånboken så valde vi att byta ut samtliga lampor i vår utebelysning till LED-lampor. LED-lampor är en tämligen ny företeelse och innebär att en helt annan teknik används än den klassiska glödande tråden. LED-lampor är ganska dyra i inköp men är betydligt mer energieffektiva än vanliga glödlampor och håller också betydligt längre.

Vi valde att köpa våra LED-lampor på Ledgiganten.se, mer specifikt så köpte vi GU10 LED Lampa 5,5W vilket motsvarar 40-50W på en vanliga glödlampa. Lampan drar totalt 5,5W och kostar 99 kr och ett byte av alla lampor till vår utebelysning kostade således 1 782 kr (Ledgiganten.se erbjuder fraktfri leverans vid köp över 500 kr). Den totala elförbrukningen för 18 ljuskällor  sjönk från 1 800W till betydligt lägre 99W (dvs. vad två lampor av den gamla modellen förbrukar). Total årsförbrukning baserat på att ha utebelysningen tänd 8h per dygn landar då på 289 kWh vilket ger en total driftskostnad på 347 kr/år. Lägger vi till kostnaden för inköpet av lamporna på 1 782 blir totalkostnaden 2 129 kr/år. Jämfört med driftskostnaden med vanliga lampor sparar vi 1 000 kr första året. Notera också att livslängden för LED-lampor är betydligt bättre än för vanliga lampor vilket innebär att besparingen blir större kommande år då inga nya lampor behöver köpas in. Troligtvis behövs inga lampor köpas in på flera år så besparingen blir ännu större efterföljande år. Mycket pengar att spara med andra ord, samtidigt som man gör gott för miljön.

Summa besparing: ca 1 000 kr/år första året, ca 2 800 kr/år efterföljande år.

Närsynt? Köp dina linser och glasögon på nätet och spara pengar!


Är du som jag och min sambo närsynt (eller har något annat synfel) så vet du säkert att man kan lägga en hel del pengar på glasögon och/eller linser. Vanligast är ju att gå till sin lokala optiker där man kontrollerar sin syn och sina ögon och där också köpa sina linser eller glasögon, ofta till ett ganska högt pris.

De senaste åren så har det dykt upp ett flertal butiker på nätet som säljer linser eller glasögon, det innebär att prispressen och konkurrensen bland dessa e-handlare är stenhård vilket har pressat priserna på framförallt linser rejält. På senaste tiden har det också dykt upp en hel del aktörer som säljer glasögon, både de som säljer sina egna bågar (noname) men också de som säljer glasögon från kända varumärken så som Prada, Georgio Armani eller t.ex. Marc Jacobs, dvs. samma bågar som den vanliga optikern har i sitt sortiment.

Har man ett synfel och särskilt om man använder linser så är det viktigt att då och då kontrollera sina ögon och sitt synfel för att undvika problem med ögonen och sin syn, vilket man normalt gör hos sin optiker. Dock är man inte tvingad att köpa sina glasögon eller linser hos samma optiker, även om det så klart är trevligt att gynna den lokala aktören. Det börjar dock bli mer vanligt att använda optikern enbart för att kontrollera sina ögon och syn och därefter köpa sina glasögon eller linser på nätet då priset ofta är avsevärt mycket lägre, något som jag och min sambo har gjort de senaste åren.

Som exempel i detta inlägg så räknar vi med att vi köper linser online till mig och min sambo för hela året, dvs. 24 par linser eftersom vi använder en typ av månadslinser. Som linsbärare är det bra att också ha ett par bra glasögon som man kan använda då och då för att vila ögonen från linser, vi räknar därför också med köp av ett par glasögon (vilket min sambo faktiskt köpte detta år).

Linser

Vi börjar med linserna. Linserna vi brukar använda kommer från Bausch & Lomb och heter Purevision. Linserna är så kallade dygnet-runt-linser vilket innebär att man kan ha de i upp till 30 dagar i sträck (dag och natt) innan man tar ut dem och byter till ett nytt par (något som har funkat väldigt bra för min sambo och mig). Dessa linser kostar hos vår lokala optiker ca 800 kr för 6 par vilket för oss på årsbasis skulle innebär en kostnad på 3 200 kr för min sambo och mig själv. Till detta tillkommer kostnad för synundersökning, denna ligger normalt på ca 300-400 kr och kan ibland vara rabatterad eller kostnadsfri om man köper sina linser hos optikern. För en rättvis jämförelse så räknar vi med att synundersökningen blir kostnadsfri då vi köper linserna hos optikern. Total årskostnad för linserna inklusive synundersökning (för mig och min sambo) blir då 3 200 kr.

Om vi istället köper våra linser på nätet och separat betalar synundersökningen hos vår optiker blir kostnaden följande. Vi räknar med 2 x 350 kr för synundersökning vilket blir 700 kr, våra linser beställer vi oftast från t.ex. LensStore och idag (140317) är lägsta priset för ett paket med 6 linser av modellen PureVision från Bausch & Lomb på LensStore för 149 kr vilket ger en totalkostnad för fyra paket på 596 kr (frakten är i regel fri). Summan landar då på 1 296 kr vilket innebär en besparing om ca 1 900 kr årligen för linserna.

Glasögon

Senaste gången vi var hos optikern så frågade vi också efter ett glasögonrecept vilket man normalt får kostnadsfritt om man betalar för en synundersökning. Ett glasögonrecept är ofta nödvändigt att ha om man ska köpa glasögon någon annanstans. Hos optikern hittade även min sambo ett par glasögonbågar som hon gillade, bågarna var ett par svarta plastbågar från Prada som med enkelslipade glas (extra tunna och med antireflexbehandling) skulle kosta totalt 3 600 kr hos optikern. Eftersom min sambo är linsbärare och bara använder glasögon då och då kändes det som ganska mycket pengar att betala för glasögon som mestadels kommer att ligga i byrålådan. Hon gillade dock bågarna och funderade på om hon ändå inte skulle köpa dem.

Vi började då att kolla runt på nätet och hittade SmartBuyGlasses. Det visade sig att de sålde exakt samma bågar som hon hade hittat hos optikern, detta till ett betydligt bättre pris. Kostnaden för motsvarade glas var också den betydligt lägre. Sammanlagt kostade samma glasögon (exakt samma bågar och likvärdigt glas) 1740 kr inkl. frakt. Leveranstiden angavs till ca tre veckor vilket var någon vecka längre än vad det hade tagit om vi beställt glasögonen hos optikern istället. Vi lade en beställning och efter ca två veckor dök glasögonen upp på vårt närmaste postutlämningsställe. Glasögonen var mycket riktigt exakt desamma vi hade testa hos optikern och levererades med originalkartong, en flaska rengöring och en putsduk. Besparingen för inköpet av glasögon från SmartBuyGlasses blev totalt 1 860 kr jämfört med kostnaden hos optikern.

Som summering så har vi under året sparat totalt 3 760 kr på våra inköp av glasögon och linser online, trots att vi betalade separat för synundersökningarna hos optikern.

Summa besparing: 3 760 kr/år.