Handla mediciner online


För drygt sju år sedan försvann det tidigare apoteksmonopolet och strax över 600 apotek av de närmare 1000 som fanns såldes till privata aktörer. Ett av politikernas mål med denna avreglering var att en utökade konkurrensen skulle kunna möjliggöra bättre priser på apoteksvaror till oss konsumenter.

De senaste åren har det dykt upp ett flertal aktörer på nätet som som säljer mediciner, både receptbelagda och receptfria mediciner. Nätapoteken har blivit en allt vanligare syn och även de tidigare traditionella apoteken finns numera med e-butiker online. Betyder denna utökade konkurrens inom apoteksområdet att det blir billigare för oss om behöver handla medicin?

Kort och gott – ja! Råd & rön skrev nyligen en artikel där de jämförde kostnaden på olika receptfria mediciner handlade på olika apotek. Behöver man alltså inte handla sina mediciner omedelbart utan kan vänta några dagar så finns det pengar att spara på att köpa sina mediciner på det billigaste nätapoteket. Flera nätapotek håller samma eller väldigt närliggande priser men det finns ett apotek som sticker ut – Apotea.

Det är hos Apotea.se som man kan göra ett riktigt klipp!

För att komma undan ännu billigare kan man kombinera det billigast nätapoteket med att köpa ”kopior” på de vanligaste medicinerna. Kopior kan låta läskigt med det handlar i de allra flesta fall enbart om att det det är ett annat märke än det man är van vid som står på kartongen och innehållet, det vill säga det verksamma ämnet i tabletterna är exakt det samma.

Ett exempel på detta är tabletten Pamol som är en motsvarighet till den mer namnkunniga Alvedon. Det verksamma ämnet, som i detta fallet är paracetamol är exakt detsamma och medicinerna fungerar därför likadant – men prisskillnaden är markant. Gör man dessutom en jämförelse med ett annat känt apotek där priset på ett paket med alvedon ligger på 40,90 kr blir prisskillnaden än mer markant. Om vi enbart håller oss till att göra en besparingskalkyl baserat på Alvedon skulle det kunna se ut enligt följande.

Som familj med flera barn (vi utgår från en familj som har större barn och därför kan använda vanliga Alvedon till hela familjen) så utgår vi från att en familj tillsammans under ett år gör av med ca 20 paket Alvedon. Givetvis finns variationer av hur utbredd användningen av Alvedon är i en familj och det finns säkert de som både gör av med mer och med mindre. 20 paket alvedon till priset 40,90 kr ger en summa på 818 kr. Samma mängd med det billigare alternativet Pamol från Apotea som idag kostar 13 kr, ger istället en summa på 260 kr. Under ett år kan vi således gör en besparing på över 550 kr på en enda typ av medicin.

Recent Content

link to Oj vad tiden går!

Oj vad tiden går!

Redan är vi halvvägs in i 2016 och vår senaste artikel skrev vi 2014 – dags för uppryckning med andra ord. Livet har de senaste åren varit hektiskt med nytt jobb, husköp, vi har blivit tvåbarnsföräldrar och mycket annat. Som föräldrar till små barn så finns det naturligtvis mycket utgifter, och där det finns utgifter […]