Skaffa kreditkort – spara pengar!

Visst låter det lite motsägelsefullt, att man kan spara pengar genom att skaffa ett kreditkort. Men för de som har tillräcklig disciplin att inte utnyttja krediten och därmed slipper de dyra räntor som då tickar på, finns en hel del pengar att spara, särskilt om man väljer ett kort med bra villkor och bonusar.

Kreditkortsbolagen tjänar stora pengar på de kunder som väljer att inte betala hela sin kreditkortsräkning på en gång och istället ofta betalar en hög ränta och därtill kanske också höga avi- och administrationsavgifter. Eftersom konkurrensen om kreditkortskunderna är mördande så lockar de olika kreditkortsbolagen med olika former av bonusar och rabattsystem, därtill ofta gratis försäkringar för resor och liknande.

Kreditkortet som erbjuds av Ikano Bank är ett kreditkort med koppling till VISA och har ingen årsavgift eller andra avgifter om man inte utnyttjar krediten (dvs. man betalar hela fakturan på en gång), man har möjlighet till räntefri kredit i 6 eller 12 månader (dock tillkommer det då fasta avgifter som innebär att den faktiska räntan, den så kallade effektiva räntan hamnar på närmare 10%). Det finns också möjlighet att betala sina räkningar med kortet utan att behöva betala extra avgifter, något som erbjuds av Ikano Banks partner Betalo. Framförallt har kreditkortet från Ikano Bank generösa rabatter i form av en procentuell rabattsats på det belopp som du handlar för. För livsmedel och drivmedel har de en fast rabatt på 1%, utöver detta så har Ikano Bank varje månad en utvald bransch där de erbjduer en bättre rabatt. Denna månad (april 2014) erbjuds t.ex. 10% i rabatt då man handlar med kreditkortet i något av alla de byggvaruhus som finns i Sverige. I tillägg till detta erbjuds man också ytterligare 5% rabatt hos bygghemma.se genom deras partnererbjudande. Totalt kan man alltså få 15% i rabatt hos bygghemma.se enbart genom att betala med kreditkortet från Ikano Bank. Men det slutar inte där, eftersom rabatterna betalas av Ikano Bank så är det i många fall inte omöjligt att kombinera denna rabatt med någon typ av rabatt eller erbjudande hos själva byggvaruhuset – något som gör att man ha möjlighet att spara en hel del pengar på sitt köp. För att denna typ av rabatter inte ska missbrukas så har Ikano Kort satt en total maxrabatt på 5 000 kr/år, rabatten ges dessutom inte på enskilda köp över 10 000 kr.

För att exemplifiera hur mycket pengar man faktiskt kan spara genom att använda kreditkortet från Ikano Bank så har jag tagit fram ett exempel baserat på följande scenario:

En familj med två vuxna och två barn med två bilar använder kreditkortet från Ikano Bank till alla hushållsinköp samt  inköp av drivmedel (bensin/diesel). Dessutom utnyttjas även branschrabatten under ett år i samband med köp av en robotgräsklippare, köp av möbler och inredning, inköp av en resa och vid köp av julklappar till barnen i form av leksaker.

De genomsnittliga utgifterna för samtliga hushållsinköp ligger på ca 8000 kr/månad och inköp av drivmedel ligger på ca 4 000 kr/månad. Under april månad köps en robotgräsklippare (Gardena R 40 Li för ordinarie pris 8490 kr) hos bygghemma.se vilket sammanlagt ger 15% i rabatt. Under Juni månad så erbjuds 10% i rabatt på inredning vilket passar bra då vi planerar att köpa en extra soffa till vardagsrummet, soffan kostar 7995 kr och köps hos en svensk större kedja för inredning. Under augusti månad bor hela familjen på hotell i samband med ett weekendbesök i Köpenhamn, kostnaden för två nätter ligger på normalt 3 000 kr (för hotell erbjuds 25% i rabatt under augusti månad). Under December månad erbjuds 15% i rabatt i alla leksaksbutiker vilket passar bra då det ska köpas julklappar till barnen och all deras kusiner, sammanlagt för ca 3 000 kr.

Besparingen under ett år genom att använda Ikano-kortet blir då följande:

Mat & hushåll: 8 000 kr * 12 = 96 000 kr * 1% = 960 kr
Drivmedel: 4 000 kr * 12 = 48 000 kr * 1% = 480 kr
Byggvaruhus: 8 490 kr * 15% = 1273,50 kr
Inredning: 7 995 kr * 10% = 799,50 kr
Hotell: 3000 kr * 25% = 750 kr
Leksaksbutiker: 3000 kr * 15% = 450 kr

Summa besparing: 4 713 kr/år.

P.s. Vill du läsa mer om kreditkortet från Ikano Bank så hittar du mer detaljerad information på webbplatsen loanly.se/kreditkort, de har specifikt en recension om just kreditkortet från Ikano Bank. D.s.

1 tanke på “Skaffa kreditkort – spara pengar!”

Lämna en kommentar