Spara dina pengar till bästa ränta!

Skulle det falla sig så bra att du redan idag har ett sparkapital som du vill placera för att få en bra avkastning så ska du läsa vidare – det finns mycket pengar att spara (eller tjäna om du hellre vill göra det)!

Idag finns mängder med alternativ för att placera sina sparpengar, att ha pengarna i madrassen eller på ett lönekonto är det sämsta man kan göra. Räntorna är låga om inte obefintliga och dina pengar kan inte växa. Vill man ha ett säkert sparande utan risker fast med full frihet vad det gäller uttag så finns det idag en uppsjö med banker och andra finansiella företag som erbjuder sparande till bra räntor. Vissa av dessa banker och finansiella företag har något som kallas insättningsgaranti. Insättningsgaranti betyder att staten går in och ersätter upp till ca 900 000 kr (100 000 Euro) i händelse av att den bank eller det företag du spara dina pengar hos skulle gå i konkurs. Det finns andra företag som använder de pengar som deras sparare lånar ut till dem i sin verksamhet, t.ex. genom att köpa fastigheter för de inlånade pengarna. Hos dessa företag finns inte insättningsgarantin men om företaget har en lång historia med en bra ekonomi så är risken för att dina pengar skulle förlorade väldigt liten.

De allra bästa alternativen till säkert sparande med fri rörlighet idag är Akelius Spar som erbjuder en ränta 4% på sparande upp till 50 000 kr. Akelius är ett fastighetsbolag som använder inlånade medel för att finansiera sitt fastighetsbestånd vilket innebär att pengarna inte är skyddade av den statliga insättningsgarantin. Företaget har dock funnits under en längre tid, gör bra vinst och risken för att företaget ska hamna på obestånd får nog anses som väldigt liten. Anledningen till att man på Akelius Spar får spara max 50 000 kr är pga. av en regel som innebär att de företag som inte täcks av statlig insättningsgaranti max får hantera sparmedel upp till 50 000 kr per kund.

Ett annat alternativ om man absolut vill ha sina pengar sparade hos en bank med statlig insättningsgaranti och därmed ett riktigt säkert sparkonto är Resurs Bank. Resurs Bank erbjuder idag 2,70% i ränta med full möjlighet till fria uttag, det finns heller inget minimibelopp eller maxbelopp för ditt sparande (notera dock att den statliga insättningsgarantin endast gäller upp till 900 000 kr).

För den som är lite mer våghalsig finns också kreditföretaget 4Spar som erbjuder upp till 6,5% ränta på dina besparingar. 4Spar använder pengarna i sin verksamhet som bl.a. innebär utlåning via SMS till höga räntor och täcks således inte av den statliga insättningsgarantin.

Om vi räknar med att du har ett sparkapital på 50 000 kr placerat på ett lönekonto eller privatkonto, t.ex. i Swedbank, där räntan är 0% så blir ränteinkomsterna på denna summa 3 250 kr/år för sparande i 4Spar, 2 000 kr/år för sparande på Akelius resp. 1 350 kr/år för sparande på Resurs Bank. På dessa ränteinkomster ska dock Skatteverket ha sin del så räkna med att 30% försvinner i skatt.

Summa besparing: 3 250 kr/år, 2 000 kr/år eller 1 350 kr/år beroende på risktagande

Uppdatering 2013-08-05: Räntan på Resurs Bank ligger just nu på 2,30%.

2 tankar på “Spara dina pengar till bästa ränta!”

Lämna en kommentar