Byt dina glödlampor till nya energisnåla LED-lampor och spara tusenlappar!

Ofta hör man att det är en bra idé att byta ut en del eller t.o.m. alla sina lampor man har i sitt hem till energieffektiva lampor, gärna av den nya typen LED. Att det sparar energi och därmed miljö är säkert de flesta överens om, men hur mycket pengar sparar man egentligen?

Som nybliven husägare så passade jag på att göra en beräkning baserat på vår utebelysning som vi ofta har tänt på kvällar och nätter. Belysningen har vi tänt för det ser trevligt ut när huset är upplyst men också för att göra det mer obekvämt för tjuvar eller andra objudna gäster som kan tänkas stryka runt huset.

Uträkning av förbrukning och kostnader

Totalt har vi 9 stycken armaturer runt om huset, varje armatur har två stycken lampor av spotlight-typ, fattningen som används kallas för GU10 och är en vanlig fattning för denna typ av lampor. Totalt har vi alltså 18 stycken ljuskällor, lamporna ligger på 50W vilket innebär en total förbrukning på 900 W. Min första tanke efter denna snabba uträkning var att utebelysningen är ganska kostsam om man väljer att ha den på längre tider t.ex. på kvällar och nätter som vi numera har. Jag räknar med att vi har belysningen tänt 8h varje dag i snitt, givetvis blir det mindre timmar på sommarhalvåret men desto fler på det mörka vinterhalvåret. Genom att ha utebelysningen tänd 8h per dygn innebär det en total årsförbrukning om 2 627 kWh. Den rörliga kostnaden för 1 kWh ligger idag runt 85 öre och avgiften som man som elkund betalar till nätägaren ligger normalt på mellan 25-40 öre (om man slår ut den fasta avgiften på en normal förbrukning i en villa). I detta fall har vi räknat med en nätavgift på 35 öre/kWh, detta ger oss en totalkostnad på 1,20 kr per kWh.

Baserat på vår förbrukning så skulle det totalt kosta 3 152 kr i elkostnad att ha utebelysningen tänd i snitt åtta timmar om dagen i ett år, ganska mycket pengar med andra ord. För att kunna ha belysningen tänd på kvällar och nätter utan att elkostnaden ska gräva stora hål i plånboken så valde vi att byta ut samtliga lampor i vår utebelysning till LED-lampor. LED-lampor är en tämligen ny företeelse och innebär att en helt annan teknik används än den klassiska glödande tråden. LED-lampor är ganska dyra i inköp men är betydligt mer energieffektiva än vanliga glödlampor och håller också betydligt längre.

Vi valde att köpa våra LED-lampor på Ledgiganten.se, mer specifikt så köpte vi GU10 LED Lampa 5,5W vilket motsvarar 40-50W på en vanliga glödlampa. Lampan drar totalt 5,5W och kostar 99 kr och ett byte av alla lampor till vår utebelysning kostade således 1 782 kr (Ledgiganten.se erbjuder fraktfri leverans vid köp över 500 kr). Den totala elförbrukningen för 18 ljuskällor  sjönk från 1 800W till betydligt lägre 99W (dvs. vad två lampor av den gamla modellen förbrukar). Total årsförbrukning baserat på att ha utebelysningen tänd 8h per dygn landar då på 289 kWh vilket ger en total driftskostnad på 347 kr/år. Lägger vi till kostnaden för inköpet av lamporna på 1 782 blir totalkostnaden 2 129 kr/år. Jämfört med driftskostnaden med vanliga lampor sparar vi 1 000 kr första året. Notera också att livslängden för LED-lampor är betydligt bättre än för vanliga lampor vilket innebär att besparingen blir större kommande år då inga nya lampor behöver köpas in. Troligtvis behövs inga lampor köpas in på flera år så besparingen blir ännu större efterföljande år. Mycket pengar att spara med andra ord, samtidigt som man gör gott för miljön.

Summa besparing: ca 1 000 kr/år första året, ca 2 800 kr/år efterföljande år.

Lämna en kommentar