Närsynt? Köp dina linser och glasögon på nätet och spara pengar!

Är du som jag och min sambo närsynt (eller har något annat synfel) så vet du säkert att man kan lägga en hel del pengar på glasögon och/eller linser. Vanligast är ju att gå till sin lokala optiker där man kontrollerar sin syn och sina ögon och där också köpa sina linser eller glasögon, ofta till ett ganska högt pris.

De senaste åren så har det dykt upp ett flertal butiker på nätet som säljer linser eller glasögon, det innebär att prispressen och konkurrensen bland dessa e-handlare är stenhård vilket har pressat priserna på framförallt linser rejält. På senaste tiden har det också dykt upp en hel del aktörer som säljer glasögon, både de som säljer sina egna bågar (noname) men också de som säljer glasögon från kända varumärken så som Prada, Georgio Armani eller t.ex. Marc Jacobs, dvs. samma bågar som den vanliga optikern har i sitt sortiment.

Har man ett synfel och särskilt om man använder linser så är det viktigt att då och då kontrollera sina ögon och sitt synfel för att undvika problem med ögonen och sin syn, vilket man normalt gör hos sin optiker. Dock är man inte tvingad att köpa sina glasögon eller linser hos samma optiker, även om det så klart är trevligt att gynna den lokala aktören. Det börjar dock bli mer vanligt att använda optikern enbart för att kontrollera sina ögon och syn och därefter köpa sina glasögon eller linser på nätet då priset ofta är avsevärt mycket lägre, något som jag och min sambo har gjort de senaste åren.

Som exempel i detta inlägg så räknar vi med att vi köper linser online till mig och min sambo för hela året, dvs. 24 par linser eftersom vi använder en typ av månadslinser. Som linsbärare är det bra att också ha ett par bra glasögon som man kan använda då och då för att vila ögonen från linser, vi räknar därför också med köp av ett par glasögon (vilket min sambo faktiskt köpte detta år).

Linser

Vi börjar med linserna. Linserna vi brukar använda kommer från Bausch & Lomb och heter Purevision. Linserna är så kallade dygnet-runt-linser vilket innebär att man kan ha de i upp till 30 dagar i sträck (dag och natt) innan man tar ut dem och byter till ett nytt par (något som har funkat väldigt bra för min sambo och mig). Dessa linser kostar hos vår lokala optiker ca 800 kr för 6 par vilket för oss på årsbasis skulle innebär en kostnad på 3 200 kr för min sambo och mig själv. Till detta tillkommer kostnad för synundersökning, denna ligger normalt på ca 300-400 kr och kan ibland vara rabatterad eller kostnadsfri om man köper sina linser hos optikern. För en rättvis jämförelse så räknar vi med att synundersökningen blir kostnadsfri då vi köper linserna hos optikern. Total årskostnad för linserna inklusive synundersökning (för mig och min sambo) blir då 3 200 kr.

Om vi istället köper våra linser på nätet och separat betalar synundersökningen hos vår optiker blir kostnaden följande. Vi räknar med 2 x 350 kr för synundersökning vilket blir 700 kr, våra linser beställer vi oftast från t.ex. LensStore och idag (140317) är lägsta priset för ett paket med 6 linser av modellen PureVision från Bausch & Lomb på LensStore för 149 kr vilket ger en totalkostnad för fyra paket på 596 kr (frakten är i regel fri). Summan landar då på 1 296 kr vilket innebär en besparing om ca 1 900 kr årligen för linserna.

Glasögon

Senaste gången vi var hos optikern så frågade vi också efter ett glasögonrecept vilket man normalt får kostnadsfritt om man betalar för en synundersökning. Ett glasögonrecept är ofta nödvändigt att ha om man ska köpa glasögon någon annanstans. Hos optikern hittade även min sambo ett par glasögonbågar som hon gillade, bågarna var ett par svarta plastbågar från Prada som med enkelslipade glas (extra tunna och med antireflexbehandling) skulle kosta totalt 3 600 kr hos optikern. Eftersom min sambo är linsbärare och bara använder glasögon då och då kändes det som ganska mycket pengar att betala för glasögon som mestadels kommer att ligga i byrålådan. Hon gillade dock bågarna och funderade på om hon ändå inte skulle köpa dem.

Vi började då att kolla runt på nätet och hittade SmartBuyGlasses. Det visade sig att de sålde exakt samma bågar som hon hade hittat hos optikern, detta till ett betydligt bättre pris. Kostnaden för motsvarade glas var också den betydligt lägre. Sammanlagt kostade samma glasögon (exakt samma bågar och likvärdigt glas) 1740 kr inkl. frakt. Leveranstiden angavs till ca tre veckor vilket var någon vecka längre än vad det hade tagit om vi beställt glasögonen hos optikern istället. Vi lade en beställning och efter ca två veckor dök glasögonen upp på vårt närmaste postutlämningsställe. Glasögonen var mycket riktigt exakt desamma vi hade testa hos optikern och levererades med originalkartong, en flaska rengöring och en putsduk. Besparingen för inköpet av glasögon från SmartBuyGlasses blev totalt 1 860 kr jämfört med kostnaden hos optikern.

Som summering så har vi under året sparat totalt 3 760 kr på våra inköp av glasögon och linser online, trots att vi betalade separat för synundersökningarna hos optikern.

Summa besparing: 3 760 kr/år.

Lämna en kommentar