Spara pengar – hur gör man!

Tänkte i detta inlägg beskriva lite kring mina tankar och tips kring sparande och hur man gör för att spara undan en del av sina pengar. Detta inlägg handlar inte främst om vilka sparformer som är de bästa utan ger mer generella tips på hur man kan komma igång med sitt sparande om man ännu inte har lyckats så bra med det.

1. Spara till olika saker, gärna med separata konton eller motsvarande

En viktig del i ett sparande är att ha ett mål för sitt sparande. Det kan t.ex. vara att spara till en semesterresa, en kontantinsats till en bostad som ska köpas, en buffert om något oförutsett skulle hända. I tillägg till detta bör man också sätta ett rimligt sparmål i kronor (som naturligtvis kan skilja sig mycket beroende på vad man sparar till) så att man enkelt kan följa upp hur sparandet går över tid.

För att få behållning av sitt sparande (och tycka det är roligt att fortsätta) så är det inte fel att spara till något mindre som du kan unna dig efter en kortare period. Det kan vara så enkelt som som att du varje månad sparar 200 kr till något extra som du normalt inte unnar dig, när du t.ex. har nått 1 000 kronor på detta sparkonto så får du köpa det där lilla extra som du har sett fram emot, t.ex. en SPA-behandling eller något annat kul. Meningen med detta är såklart att du tidigare ska se vinsten av att spara pengar och tycka det är roligt (särskilt om du inte har varit så duktig på att spara tidigare), något som kan vara svårt om du t.ex. ska spara ihop 200 000 kr till kontantinsatsen på en bostadsrätt.

För att förenkla sparandet och för att få bättre översikt över dina sparpengar så är det bra om man kan separera sparandet på olika konton eller motsvarande, sparar du ett större belopp i ett mer långsiktigt perspektiv så kan dessa pengar med fördel ofta placeras i t.ex. aktie- eller räntefonder eller i rena aktier – detta för att denna typ av sparform på längre sikt i regel ger en bättre avkastning än t.ex. bankkonton. Sparar du däremot på kortare sikt, t.ex. till en semesterresa nästa sommar så är det bättre att spara i en säkrare sparform där du snabbt och enkelt kan komma åt dina pengar och där risken är minimal, t.ex. ett sparkonto hos någon av de aktörer som ger bra ränta, läs mer om dessa på Spara dina pengar till bästa ränta. En fördel med att spara hos dessa aktörer är att det i regel tar någon dag innan du får in ev. uttag på ditt vanliga bankonto vilket kan hjälpa till att undvika onödiga impulsköp (tänk dock på detta i de fall då du verkligen behöver dina pengar). Ett tips är också att ha olika konton för vardagskonsumtion (t.ex. ett konto som är kopplat till ett bankkort) och ett separat konto för räkningar (förslagsvis kan lönen trilla in på detta konto) så fördelar du istället en summa pengar till kontot som är kopplat till ditt bankkort.

2. Bestäm på förhand hur mycket du ska spara varje månad

När du har bestämt vad du ska spara till och också skapat upp separata konton till dess olika ändamål så är det dags att bestämma hur mycket du ska spara varje månad och hur det ska fördelas mellan de olika sakerna du sparar till. Denna punkt skiljer sig naturligtvis väldigt mycket mellan olika individer beroende på den aktuella livssituationen, vilka inkomster och utgifter man har och hur dessa förändras från månad till månad. Hur mycket ska man spara då – det beror såklart på men en enkel tumregel man kan köra med att är försöka spara minst 10% av sin nettoinkomst varje månad (vilket innebär att du efter års sparande åtminstone har mer än en månadslön i sparande). Tänk dock på att sätta ett realistiskt sparmål för varje månad för att få till ett hållbart sparande. Det är lätt att tänka nu j-ar ska vi spara och sikta på att stoppa undan hälften av lönen första månaden, risken är överhängande för att det i slutet av månande inte går ihop sig och det är då lätt att börja plocka på sparpengarna vilket inte sällan gör att det i slutet av månaden inte är så mycket pengar kvar på sparkontot och man tappar lusten för att fortsätta spara nästa månad.

Att se sitt sparande som en nödvändig utgift likt kostnaden för boende eller andra räkningar är ett smart sätt att tvinga sig att spara och istället anpassa sina löpande utgifter (t.ex. matinköp, utekvällar etc.) under månaden efter att alla räkningar (och sparande) är betalt. Väljer man att göra det omvända, dvs. att efter månaden är slut spara undan de pengar som är kvar så tenderar det i regel att inte vara så mycket kvar att spara, människan är helt fenomenal på att anpassa sig och har du en del pengar kvar på kontot i slutet av månaden så ska du se att du säkert tar på dig spenderbyxorna och gör av med mer pengar än du hade gjort om dessa pengar inte fanns på kontot.

Ett enkelt men för vissa (perfektionister?) effektivt tips när det gäller sparande överlag (särskilt för de som gärna nallar från sina sparkonton när det börjar sina på det vanliga bankkontot) är att försöka hålla summorna på dina sparkonton så jämna som möjligt – har du sparkonton med 5 000 kr och 10 000 kr på så känns det lite jobbigare att nalla pengar från dessa konton än om det ligger 7 432,50 kr eftersom som nallningen av pengar blir betydligt mer uppenbar i dessa fall vilket inte sälla leder till att man låter bli och istället biter ihop de sista dagarna i månaden innan nästa lön kommer in.

3. Se till att du sparar undan pengar varje månad, även om det är tufft

Naturligtvis finns det månader då räkningshögen är större en normalt eller inkomsten sviktar (t.ex. pga. av sjukdom eller liknande) och naturligtvis ska du dessa månader prioritera dina räkningar över sparande (betalningsanmärkningar är aldrig bra för din privatekonomi). Dock så ska du vara medveten om att ett litet sparande är bättre än ingenting alls, så även om du bara kan avvara någon hundring eller liknande till dina sparkonton en månad så är det bättre än att inte spara något alls (förhoppningsvis så känner du dig också nöjd över att ha kunnat spara en liten peng trots en riktigt tuff månad vilket ytterligare motiverar dig att spara vidare). Skulle det trilla in mer pengar än du räknar med, sätt av en del av dessa (t.ex. 50%) till ditt sparande så kan du konsumera resten med gott samvete.

Spara, spara – men glöm inte att leva också!

 

Lämna en kommentar